LODI WINE ADVENTURE
Lodi Wine i California Wines Europe zaprosili branżę na pierwszą w Polsce degustację win z kalifornijskiego regionu Lodi, cenionego lidera praktyk zrównoważonego rozwoju i krainy kultowych zinfandeli.
LODI WINE ADVANTURE
Impreza odbyła się
Data: 12 marca 2025
Miejsce: Pół na Pół, ul. Racławicka 99, bud D, Warszawa
Plan wydarzenia:
13:30-15:00 Masterclass
15:00-18:00 Degustacja Walk Around
18:30-21:00 Lodi Koktajl Party & Networking
Gospodarzami wydarzenia byli
Stuart Spencer, Lodi Wine Winegrape Commission, winiarz z winnicy St. Amant
oraz
Adam Pawłowski MS
Wydarzenie przeznaczone było wyłącznie dla profesjonalistów z branży winiarskiej i mediów.
Lodi staje się jednym z najbardziej dynamicznych i innowacyjnych regionów winiarskich w Kalifornii. Nowe pokolenie winiarzy wnosi świeżą energię do tej legendarnej apelacji, będącej siedliskiem największych nasadzeń starych winorośli zinfandela w całym stanie.
Region ten wyznacza standardy zrównoważonej produkcji wina – to tutaj powstał pionierski, certyfikowany kodeks Lodi Rules, który zapewnia przyjazne dla środowiska i społecznie odpowiedzialne podejście do winiarstwa. Z ponad stu odmianami winogron uprawianymi na tych terenach, Lodi na nowo definiuje kalifornijskie winiarstwo, łącząc tradycję z nowoczesnością.
Zaprosiliśmy gości do odkrywania oryginalnego charakteru win z Lodi – regionu o bogatej historii i niezwykle różnorodnym stylu. Od świeżego albariño po intensywnego zinfandela – i wspólnie spróbowaliśmy win, które najlepiej oddają niepowtarzalne terroir tej krainy.
W imprezie wzięła udział rekordowa ilość gości, dla których dostawialiśmy wiele dodatkowych stanowisk podczas Masterclass oraz wyserwowaliśmy kilkadziesiąt butelek win charakterystycznych dla regionu, zarówno z oferty dostępnej na rynku polskich, jak też i nowości, które dostępne są dla zainteresowanych poszerzeniem portfolio importerów.
Relacja video z wydarzenia: https://youtu.be/U0sL3v6KGF0