WOW Fest: warsztaty z wołowiny

5 września | 100cznia | Gdańsk
10:30-12:00 Warsztaty z amerykańskiej wołowiny poprowadzone przez światowej sławy mistrza BBQ, Davide Bigarella ("Mr. Big") w połączeniu z sommelierskim pairingiem z alkoholami.
Warsztaty poprowadzi Davide Bigarella - światowej sławy włoski szef kuchni i mistrz BBQ, znany ze swojego naukowego podejścia do gotowania. Davide pracował m.in. u boku Iglesa Corelliego (5 gwiazdek Michelin) i w restauracjach Carlo Cracco w Mediolanie, a dziś współpracuje z najbardziej prestiżowymi amerykańskimi markami wołowiny, takimi jak Creekstone Farms czy Snake River Farms. Jego motto - "From well done to done well" - odzwierciedla filozofię wydobywania pełnia potencjału z każdego kawałka mięsa.
Davide przyjedzie na specjalne zaproszenie Tender Meat Sp. z o.o., wiodącego dystrybutora amerykańskiej wołowiny z Polsce. Firma od 2001 roku dostarcza restauracjom i delikatesom w całym kraju najszerszą ofertę steków, burgerów i elementów wołowych z USA, w tym wołowinę z ras Black Angus i Wagyu wspomnianych wyżej marek. Tender Meat to ekspert, który od lat kształtuje rynek premium wołowiny w Polsce.
Co czeka uczestników?
- Pokaz technik przygotowania i obróbki najwyższej jakości steków - od klasycznych cięć po alternatywne kawałki.
- Możliwość zadawania pytań i interakcji z mistrzem BBQ.
- Degustacja steków z amerykańskiej wołowiny Wagyu oraz Black Angus w najwyższej klasie jakości USDA PRIME.
- Sommelierski pairing wołowy z winem i bourbonem - połączenie smaków, które otworzy nowe kulinarne horyzonty.
Dlaczego warto?
To unikalna okazja aby zobaczyć na żywo pracę jednego z najlepszych pitmasterów w Europie!
Uczestnicy poznają różne techniki, które mogą przenieść do swoich restauracji.
Warsztaty to także inspiracja, jak zaskakiwać gości nietuzinkowymi połączeniami smaków i wykorzystać mniej popularne cięcia w swoim menu.
Zapraszamy do rezerwacji miejsc na warsztatach oraz do spotkań z dystrybutorem po ich zakończeniu (na stoisku z produktami).
Davide Bigarella
Paweł Zduniak

